четвъртък, 26 март 2009 г.

27 март – Международен ден на театъра


27 март е Международният ден на театъра. Денят се чества от 1962 г. по решение на IХ конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО от 1961 г. Датата е свързана с откриването на сезона на Театъра на нациите в Париж през 1962 г.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто. Денят се отбелязва във всички страни, където има национални центрове на театралния институт, а те са повече от сто, и от всички членове на театралната общност по света.

В тазгодишното послание на Аугусто Боал, бразилски режисьор, основател на Театъра на потиснатите, по повод Международния ден на театъра 27 март 2009 г. се казва:

„Макар и да не го съзнаваме, човешките взаимоотношения са изградени театрално. Употребата на пространството, езикът на тялото, изборът на думите и модулациите на гласа, сблъсъкът на идеи и страсти – всичко, което изобразяваме на сцената, го правим и в живота: ние сме изтъкани от театър!... Ние всички сме актьори: да бъдеш гражданин, не означава само да живееш в общество, но да го променяш.”

Българското театрално общество също отдава почит на този ден – раздават се наградите „Икар”. Тази година за цялостно творчество носител на приза е проф. Юлия Огнянова.


източник:www.bnr.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар